Låna pengar till bil – ett par hållpunkter

Fick igår en ganska vanlig fråga från en polare som skulle låna pengar till att köpa bil: Hur lånar jag pengar så att jag får bästa ränta? undrade han.

Förvisso finns det inget standardsvar på den här frågan, men däremot ett par grundläggande regler att hålla sig till. Branschen för billån kan nämligen vara en svårnavigerad djungel.  Eller rättare sagt: det är inte svårt att låna pengar men det finns ett par potentiella minor på vägen. Dels så brukar bilhandlarna själva erbjuda dig lån via deras egen finansiär. Och visst, jag ska inte säga att detta behöver vara en dålig deal, men det KAN vara en dålig deal, då räntelägena varierar väldigt från bilhandlare till bilhandlare.

Kolla med din egen bank innan du lånar pengar till bilköpet

Mitt råd är därför att innan du lånar via bilhandlarens egen finansiär så kolla med din egen bank vad du kan få för ränta och villkor. Oftast har de ”vanliga” bankerna, såsom Swedbank, Nordea eller Handelsbanken, riktigt bra räntelägen för billån.

Du ska alltid komma ihåg att ett billån är något helt annat än ett blanco – lån. I det sistnämnda, blanco – lån, så lånar du pengar utan att ge kreditgivaren någon säkerhet mer än din egen betalningsförmåga och betalningsvillighet. Men bakom ett billån så finns det ett givet substansvärde. Nämligen bilen. Och varför är detta viktigt att veta? Jo, för att ju högre säkerhet och trygghet du kan ge kreditgivaren om att de inte kommer förlora på att låna ut pengar till dig, desto bättre läge har du att förhandla fram ett riktigt bra ränta.

Utnyttja ditt förhandlingsläge när du lånar pengar

Detta är en princip som gäller för alla typer av lån. Och den är väldigt logisk, eller hur? Jag menar, den som lånar ut pengar kommer alltid att vilja minimera sina risker. Och ju mer reella substansvärden det finns i botten av lånet, desto mindre är risken för långivaren. Alltså: när du lånar pengar till att köpa en bil är ditt utgångsläge för att förhandla fram en riktigt bra ränta god. Utnyttja detta!

Taggar: , ,

En kommentar till “Låna pengar till bil – ett par hållpunkter”

  1. Erik Säger:

    Tack för bra tips!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu